Yamaha

Yamaha is in 1958 begonnen met het ontwikkelen van buitenboord motoren. hierbij waren slechts 2 ontwikkelaars betrokken. Alles was nieuw voor ze omdat ze volledig van scratch begonnen zijn om de eerste motor te bouwen. Snel na de start van het project kwamen er meer medewerkers bij en de voorbereidingen begonnen om de motor in productie te nemen.

In die tijd was er nog geen standaardisatie dus testen bestond simpelweg door de motoren 24 uur per dag te laten draaien en te kijken welke onderdelen kapot gingen. Die werden daarna verbeterd en opnieuw getest. op deze manier is Yamaha van niks via een hele boel obstakels en problemen naar hun eerste buitenboord motor gegaan, de Yamaha P-7 welke in 1960 in Japan op de markt is gekomen. in de praktijk was de motor nog ver van perfect.

Een van de ontwikkelaars uit die tijd gaf aan dat de motor behoorlijk luid was en heel erg trilde. Dit leidde tot grappen bij vissers: Je kan merken dat deze buitenboord motor is gebouwd door een muziek instrumenten maker – hij maakt behoorlijk geluid.

Ondanks dat de eerste Yamaha buitenboordmotor een trial and error product was is er geen twijfel dat Yamaha op weg was om een marktleider te worden zoals het vandaag de dag is. Yamaha heeft zichzelf de uitdaging toebedeeld om meer compacte, lichtere en stillere buitenboord motoren te ontwikkelen.

Deze uitdaging heeft geleid tot de Yamaha P-3, de eerste motor welke gegoten onderdelen gebruikte ipv handgemaakte. hierdoor kon het ontwerp kleiner en lichter worden. Ook kon de opgedane ervaring van de P-7 meegenomen worden inlusief de opmerkingen van de gebruikers en verkopers.Dit maakte de P-3 tot een succes en binnen een paar jaar waren complete havens gevult met de gele Yamaha P-3 motoren.

Eind jaren 60/ Bigin 70 is Yamaha in Nederland op de markt gekomen en eigelijk ook niet meer weg te denken ivm de betrouwbare motoren.

Yamaha P 7 300x258 Yamaha
Yamaha P-7, de eerste Yamaha buitenboordmotor

De Mariner lijn is ook bij Yamaha gebouwd voordat Yamaha de Amerikaanse markt betrad. De als Mariner gerelabelde Yamaha motoren zijn geleverd tot +/- 1992 Zie deze lijst voor de type nummers Kijk voor documentatie van die motoren dus onder Yamaha.