HTDZ HT-81

De HTDZ HT-81 Shotgun microfoon is een zogenaamde condenser richt microfoon. Het is een goedkoop exemplaar, die ver boven verwachting presteert en ook zonder twijfel voor professionele toepassingen als opnames van zangkoren en video reportages in te zetten is.
htdz 242x300 HTDZ HT 81
Deze microfoon bevat een ingebouwde versterker, en heeft dus voeding nodig. zonder voeding doet hij helemaal niks.

In tegenstelling tot veel andere richt microfoons heeft deze naast de optie tot een fantoom voeding ook de mogelijkheid om een penlite te plaatsen.  hierdoor is de microfoon heel erg universeel in te zetten.

Bijvoorbeeld op consumenten video camera’s met alleen een 3.5 jack als microfoon ingang of (goedkopere) mengpanelen zonder fantoomvoeding of zonder XLR ingangen.

Iets wat anders alleen mogelijk is met een losse fantoom voeding in de lijn naar de microfoon zoals bijvoorbeeld de Behringer Micro Power PS400behringer mp ps400 150x150 HTDZ HT 81

De microfoons zijn mono en hebben een XLR aansluiting zoals elke professionele microfoon. er wordt een meer dan lang genoege kabel bijgeleverd met aan de microfoon kant een XLR en aan de andere kant een grote jack plug.

Er zit een verloop naar een kleine 3,5 mm jack plug bij, al is die wat aan de grote kant.

Ik heb er zelf een kort verlengstukje voor gemaakt zodat de microfoon op onze Canon Legria gebruikt kan worden.

De microfoon is te koop via Ebay en is zeer concurerend geprijst ten opzichte van de meest gebruikte richt microfoons van de merken Sennheiser, Shure en Rode.ORTF Stereo 300x170 HTDZ HT 81

Voor stereo opnames pak ik er 2 en plaats deze in een zogenaamde ORTF opstelling.

Deze opstelling geeft in mijn obtiek het meest neutrale stereo beeld weer tijdens opnames mits het koor goed in toongroepen verdeeld is. Zo niet dan moet dit bijgeregeld worden door binnen het koor nog wat extra microfoons uit te delen bij de minder goed verstaanbare toongroepen zodat deze bijgemixt kunnen worden in de eind montage.

Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/ORTF_Stereosysteem voor meer informatie over deze opstelling.